Akwarystyka słodkowodna

Akwarystyka słodkowodna

Filtruj według

Cena

Cena

  • 18,00 zł - 340,00 zł

Marka

Marka

Artemia

30 produktów

Wyświetlono 1-24 z 30 produktów
Aktywne filtry

Artemia (solowiec) to pełnowartościowy żywy pokarm, który niewielkim nakładem pracy można wyhodować samodzielnie. Ze względu na niewielkie rozmiary jest docenianym produktem w żywieniu narybku i małych ryb. W wielu przypadkach (np.: u dyskowców) powinien wchodzić w skład podstawowej diety. To bogate źródło białka, tłuszczów i węglowodanów. Pokarm jest łatwo przyswajalny i pozbawiony szkodliwych mikroorganizmów, np.: bakterii.

Jak przyrządzić pokarm?

Do przygotowania żywego pokarmu potrzebny będzie zestaw do hodowli zawierający stojak, zbiornik, pompę powietrza i zestaw z sitem. W razie potrzeby można dokupić do niego kolejne moduły. Ponadto należy zakupić jaja solowca i sól niezbędną do wylęgu. Pojemnik należy zalać wodą, warto przy tym ustawić go w ciepłym miejscu (optymalna temperatura wylęgu wynosi 28-29 °C). Można go trzymać bezpośrednio w akwarium – wtedy utrzymanie stałej temperatury nie sprawia problemu. Należy dodać do niego soli (15-30 g/1 l). Może to być sól morska, jednak lepiej postawić na dedykowany produkt, który oprócz zasolenia wody zapewni fitoplankton do odżywiania artemii. Wodę należy stale napowietrzać tak, aby cysty znajdowały się w ciągłym ruchu. Jednorazowo w pojemniku umieszcza się 2 g jaj na każdy litr wody.

Przygotowanie do karmienia

Wylęg larw następuje po ok 24-28 godzinach od umieszczenia jaj w słonej wodzie. Po tym czasie należy wyłączyć napowietrzanie i za pomocą sita wyłowić drobne skorupiaki. Pojemnik można ustawić przy źródle światła, wtedy solowce gromadzą się w jednym miejscu. Dzięki temu łatwiej uda się odłowić brązowe pływające skorupki - nie powinno się karmić nimi ryb, gdyż mogą spowodować zaburzenia trawienne. Niewyklute jaja również trzeba odseparować (np.: odessać wężykiem). Kolejny etap to przelanie wody przez gęste sito i tym samym wyłapanie solowców. Można je potraktować bieżącą wodą. Następnie artemię umieszcza się w akwarium z narybkiem. Mogą żyć, zanim oczywiście zostaną zjedzone, do ośmiu godzin, stąd nie ma potrzeby produkowania pokarmu na zapas.